Anoniem surfen op internet

Anoniem internetten de mogelijkheden

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je anoniem zou willen surfen op internet. Misschien wil je informatie ( data ) versturen, ontvangen of opzoeken die geheim moet blijven voor derden, zoals wanneer je informatie wilt inwinnen over een ziekteverschijnsel of wanneer je bankrekeningnummers of andere persoonlijke gegevens wilt verzenden. Maar ook voor klokkenluiders is anoniem surfen interessant.

anoniem-internetten

Benieuwd hoe je anoniem kunt internetten? Er zijn diverse mogelijkheden. Misschien heb je wel eens gehoord van een VPN.

Een VPN is zowel veilig als heel makkelijk te gebruiken. We vertellen je in dit artikel welke VPN providers je het beste kunt gebruiken wanneer je anoniem wilt surfen op het internet. Maar er zijn nog meer manieren, deze komen ook aan bod.

Zoals gezegd zijn er verschillende manieren om anoniem te surfen, ongeacht welke reden je hebt. Houd wel in je achterhoofd dat er altijd een kans is dat het niet 100% anoniem is. Een gebrek in het netwerk of een fout van de gebruiker kan mogelijk voorkomen.

Anoniem surfen met een VPN verbinding

Een VPN server werkt als een tussenstation. Het stuurt jouw verzoek door naar het internet. Het is dus een soort proxy. Veel mensen gebruiken een VPN server als torrent proxy. Het onderscheid tussen een gewone proxy server en een VPN proxy server is dat er een beveiliging zit van jouw computer naar de VPN server. Dit kan een hoge of lage beveiliging zijn.

Dit betekent dat als jouw dataverkeer naar en vanaf de VPN server in verkeerde handen terecht komt, er niks mee gedaan kan worden. De data is namelijk versleuteld. Ook de door jouw bezochte websites weten niet wie jij bent, want jouw IP-adres is afgeschermd. Het IP-adres van de VPN server wordt namelijk gezien als jouw IP-adres.

Wanneer je puur naar de techniek kijkt, is wanneer je anoniem wilt surfen, een VPN server een hele veilige manier. Het is echter niet geheel onschendbaar. Het VPN-bedrijf zou in theorie kunnen zien welke websites jij bezoekt en welke informatie je verstuurt en ontvangt. Een VPN provider hoort een zero log policy te hebben, wat inhoudt dat zij jouw data niet opslaan. Zo kunnen ze niet zien wat je doet op het internet.

Maar in sommige landen komt het voor dat de overheid een VPN provider kan opleggen om de data in te leveren. Wanneer je echt met 100% zekerheid anoniem wilt kunnen internetten, kun je dus het beste een VPN provider uitzoeken die niet in een land zit waarbij de overheid dit mag doen.

Kies dan bijvoorbeeld voor een VPN service die in Roemenië of Panama zit of zoek uit welke landen nog meer de privacy van haar inwoners en bedrijven respecteren.

Jouw computer, telefoon of tablet maakt verbinding met de VPN server, waar je je ook bevindt. Het maakt dus niet uit in welk land je bent wanneer je anoniem wilt internetten. Zolang je verbinding hebt met het internet kun je verbinding maken met een VPN server.

Doordat de data tussen jouw computer en de server is versleuteld, kan niemand erbij. Dus of je nu vanuit Nederland, België, China of Rusland anoniem wilt surfen, het maakt geen verschil.

anoniem-surfen-op-internet

De beste VPN providers voor anoniem surfen

Wat zijn nu de beste VPN providers wanneer je anoniem wilt internetten? Hier vind je de services die jou volgens ons de beste anonimiteit bieden. Daarbij hebben we vooral gekeken naar de privacy policy, het log beleid en de bevoegdheid.

ExpressVPNExpressVPN

ExpressVPN bevindt zich op de Britse Maagdeneilanden. Dit toont aan dat anonimiteit bij hen hoog in het vaandel staat, want op de Britse Maagdeneilanden mag de overheid VPN providers niet verplichten om de data van gebruikers te overleggen.

Wat je nog meer garantie biedt, is dat deze VPN provider geen logs opslaat. Als ze data opslaan kunnen ze het niet uitwisselen.

CyberGhostCyberGhost

CyberGhost valt onder de rechtsmacht van Roemenië. Roemenië behoort niet tot de zogenaamde five-eyes, nine-eyes of fourteen-eyes landen. De landen die hier onder vallen werken samen om data te delen.

Wat de aankoop van een abonnement bij deze VPN provider nog anoniemer maakt, is dat je met Bitcoin kunt betalen. Daarnaast hebben ze een erg degelijke en sterke techniek en versleuteling.

Bij CyberGhost kun je je anonimiteit vergroten door het gebruik van een aantal functies. Door de killswitch functie kun je het internetverkeer blokkeren wanneer de VPN verbinding uitvalt.

Zo ben je er zeker van dat er niet toch nog onversleutelde data wordt verzonden. Ook kun je een apart profiel aanmaken waardoor je over instellingen beschikt die de hoogste anonimiteit garanderen.

AirVPNAirvpn

Hacktivisten zijn deze VPN dienst begonnen om mensen te bewaren van censuur op het internet en zodat journalisten anoniem kunnen werken.

De privacy en anonimiteit van AirVPN zijn zeer goed, onder andere door de technische kennis van de oprichters. Er zijn veel instellingen om de veiligheid zelf in te richten, zoals het protocol wat gebruikt moet worden en het coderen van gegevens.

Het programma heeft een wat simpele vormgeving, wat je als een minpunt kunt zien. Alle opties en functies zijn erg goed, maar mocht je niet zo technisch zijn, dan is het misschien lastig om het onder de knie te krijgen.

Daarnaast zijn er geen iOS en Android apps van AirVPN, maar er is wel een handleiding die je vertelt hoe je met je telefoon of tablet verbinding kunt maken met de server.

Anonieme data over VPN verbinding

Ben je verbonden met een VPN server, dan wordt jouw data versleuteld en verzonden en ontvangen via de server. Of je nu Google Chrome, Safari, Firefox, Edge, Internet Explorer of welke browser dan ook gebruikt, dat maakt geen verschil. Als je maar verbinding hebt met de VPN server ben je anoniem aan het internetten. Dit is ook het geval als je met een tablet of telefoon op internet zit.

Alles wat wordt verzonden en ontvangen gaat over de VPN verbinding. Dus ook wanneer je anoniem wilt downloaden of anoniem wilt e-mailen, is een VPN verbinding de manier. Allerlei verschillende computers zitten verbonden aan die ene VPN server waar jij gebruik van maakt. Dus mocht er data worden onderschept, dan weet men alsnog niet welke data bij welke gebruiker hoort.

Thuis anoniem internetten

Wist je dat je internetprovider een bezwaarplicht heeft als het over jouw data gaat? Aanbieders als KPN en Ziggo zijn verplicht om de data over jouw bezochte websites 6 maanden te bewaren. Het is geen fijn idee dat je provider die informatie heeft en het ook nog bewaard.

Als je een VPN verbinding gebruikt kan je internetprovider deze data niet zien. Voordat de data naar jouw provider gaat, wordt het namelijk eerst versleuteld. Hierdoor kunnen KPN, Ziggo of een andere internetprovider alleen de versleutelde informatie zien. En hier hebben ze niks aan. Je internet dan dus anoniem.

Anoniem-downloaden

Anoniem surfen op je werk

Het is mogelijk om op je werk anoniem van het internet gebruik te maken, maar je moet met wat zaken rekening houden. Wanneer je baas wilt bekijken welke websites jij bezoekt, doet hij dat waarschijnlijk via de router. Door een VPN te gebruiken kun je voorkomen dat hij ziet wat jij op internet doet.

De systeem administrator van jouw werk kan, wanneer jouw gebruikersaccount onder het grote netwerk valt, jouw internetgedrag ook op een andere wijze checken. Hij kan bijvoorbeeld de geschiedenis van je browser bekijken. Ook kan hij jouw beeldscherm opnemen om te zien welke websites jij bezoekt.

Het live opnemen van jouw beeldscherm is meestal het geval bij grote bedrijven die grote netwerken hebben. Werk je bij een klein bedrijf waar geen groot netwerk is, dan kan je met een VPN verbinding gewoon anoniem op internet.

Je kunt dus anoniem internetten op je werk, maar vergeet bovenstaande punten niet. Je kunt ook op je werk vragen of en hoe internetgedrag gecheckt wordt.

Op verschillende systemen anoniem surfen

Als je een VPN account hebt, kun je redelijk makkelijk op diverse apparaten met verschillende besturingssystemen anoniem surfen. Meestal hebben VPN diensten namelijk klant software voor de verschillende besturingssystemen ontwikkeld.

Hiermee is het simpel om je apparaat te verbinden met een VPN server. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, kun je anoniem websites bezoeken.

Via Mac en Windows anoniem internetten

De diverse VPN diensten bieden software aan voor zowel computers en laptops met Windows als Mac computers met MacOS. In het programma klik je op ‘verbinden’ of ‘connect’.

Je data is dan meteen versleuteld en je IP-adres is verborgen. En dat betekent dat je anoniem kunt internetten.

Anoniem surfen op iPhone en Android

Wil je via je iPhone of Android telefoon anoniem op internet? Ook dat kan. Er zijn iOS en Androids apps van alle grote en bekende VPN providers. Installeer de app om verbinding te maken met een VPN server. Hierna kun je anoniem internetten.

iphone-en-android

Andere besturingssystemen

Ook zijn er VPN diensten waarmee je met andere apparaten en besturingssystemen anoniem kunt internetten. Via Private Internet Acces kun je op Ubuntu anoniem surfen.

Ook zijn er aanbieders die een handleiding beschikbaar hebben voor installatie op een DD-WRT router. Installeer je een VPN verbinding op je router, dan zijn al je gegevens versleuteld en heb je een ander IP-adres dan die je provider je gegeven heeft.

Anoniem surfen met de TOR browser

Je kunt ook een bepaalde browser gebruiken om anoniem te browsen. De TOR browser biedt je enorme privacy. TOR is een afkorting voor ‘The Onion Router’. Deze browser fungeert op de basis van Firefox, maar valt onder het TOR-netwerk. Men kan er nooit achter komen wie de gebruikers zijn van dit netwerk.

Dit mondiale computernetwerk gebruikt allerlei computers die internetverbinding hebben. Wanneer je een webpagina wilt bezoeken en dus een verzoek verstuurt naar het TOR-netwerk, wordt het verdeeld in kleine onderdelen.

Deze stukjes worden versleuteld en verzonden naar de diverse servers in het netwerk. Ook de informatie die je opvraagt wordt opgeknipt en versleuteld, en vervolgens via allerlei computers binnen het netwerk naar jou verzonden.

Hierdoor is het bijna niet te achterhalen wat de gebruikers online uitspoken. Met het TOR-netwerk ben je verzekerd van extreme privacy. Er is echter een nadeel.

Wanneer je de TOR browser gebruikt is je internet wel een stukje langzamer dan normaal. Wanneer je een VPN verbinding gebruikt ondervind je hier geen hinder van.

Met deze browser heb je ook toegang tot het Dark Web. De media schrijft vaak over dit verborgen deel van het internet. Maar ondanks dat kun je gewoon erg goed anoniem internetten met de TOR browser.

De traagheid van het netwerk is wel echt een puntje van aandacht. Het is langzaam omdat allerlei diverse computers de data versturen en ontvangen. Hierdoor raden wij deze browser niet aan voor normaal dagelijks internetgebruik.

tor-browser

Anoniem het internet gebruiken met Chrome en Firefox

De browsers die tegenwoordig het vaakst gebruikt worden zijn Chrome en Firefox. Met deze browsers kun je ook anoniem internetten, maar er zijn een paar kanttekeningen.

Incognito en privé vensters

Zoals gezegd kun je met Chrome en Firefox in zekere mate anoniem van het internet gebruik maken. In Chrome kun je kiezen voor het incognito venster en in Firefox voor een privé venster. Maar dit is niet helemaal anoniem.

Wanneer je op deze manier internet worden er geen cookies geaccepteerd en de geschiedenis wordt niet bewaard. Het incognito en privé venster bieden je dus op zekere hoogte een bepaalde mate van privacy, maar niet optimaal.

Jouw internetprovider kan nog steeds jouw internetgedrag zien en jouw IP-adres is ook nog steeds zichtbaar voor de online diensten die je bezoekt.

VPN extensies en plug-ins voor Chrome en Firefox

Wil je echt verzekerd zijn van hoge privacy dan zal je een soort van proxy moeten gebruiken. Zoals eerder aangegeven zijn VPN verbindingen de eenvoudigste oplossing.

En wat het nog makkelijker maakt is dat veel VPN diensten ook extensies of plug-ins hebben voor gebruik in Chrome en Firefox. Wanneer je in je browser zit kun je onmiddellijk via de extensie of plug-in de beveiligde verbinding aanzetten. Op deze manier kun je snel en makkelijk anoniem internetten.

firefox

Voorkeur voor Firefox voor anoniem browsen

Wanneer je internet via het incognito venster in Google Chrome ben je er niet zeker van dat dit geheel anoniem is. Voor Google is het van belang om data te bewaren van haar gebruikers, ze hebben er namelijk profijt van.

Ben je verbonden via een VPN server én internet je via het incognito venster? Dan nog zou het kunnen dat Google jouw internetgedrag bewaart. Dat zal zo zijn wanneer je inlogt met je Google account in het incognito venster, bijvoorbeeld als je inlogt bij je Gmail-account.

Als je anoniem internet via Firefox heb je meer privacy, want daar is bovenstaande niet het geval. Daarnaast is deze browser open source, wat betekent dat een ieder de software kan bekijken en hoe het gebouwd is. Firefox is dus veiliger, je hebt er een hogere mate van privacy en er wordt hoogstwaarschijnlijk geen data opgeslagen.

Anoniem internetten met een proxy server

Naast de VPN servers bestaan er ook de proxy servers. Deze werken als tussenstations tussen jouw computer en de provider. Hierdoor is jouw IP-adres afgeschermd, zodat jouw bezochte websites deze niet kunnen zien. Het enige wat ze zien is het IP-adres van de proxy server.

Je kunt gebruikmaken van een gratis proxy server. Hier zijn er een aantal van beschikbaar. Je kunt er alleen niet helemaal anoniem mee internetten. Vaak wordt de data niet versleuteld, waardoor jouw internetprovider nog steeds kan zien welke websites jij bezoekt. Dit is dus geen hoge mate van privacy.

Waarom zou je dan zo’n gratis proxy server gebruiken? Je kunt het gebruiken als je op een computer zit die gebruik maakt van een netwerk die sommige websites blokkeert of als je geografische content wilt zien die geblokkeerd is. Een andere situatie waarin het handig kan zijn, is wanneer je je eigen IP-adres geheim wilt houden, zodat websites of andere servers deze niet kunnen zien.

Toegang tot geblokkeerde websites via anoniem internetten

Zijn bepaalde websites voor jou afgesloten? Heb je geen toegang meer tot sommige websites omdat jouw IP adres is geblokkeerd? Het kan zijn dat de overheid of jouw internetprovider heeft bepaald dat je niet meer bij bepaalde websites mag. Een voorbeeld hiervan is de blokkade op The Pirate Bay.

De uitkomst is een VPN verbinding. Zodra je via een VPN server op internet zit, zien derden niet jouw IP-adres maar een andere. Op deze manier kunnen websites niet een blokkade opleggen op jouw IP-adres. Ook is het met een VPN verbinding voor jouw provider onmogelijk om te checken welke websites je bezoekt en kunnen ze dus geen websites meer blokkeren.

Eindoordeel anoniem internetten

Anoniem surfen op internet kan dus via diverse methodes. Misschien ga je voor een VPN server of een incognito venster. Wat je ook kiest, je moet wel altijd behoedzaam zijn.

Zo is het belangrijk dat je niet inlogt met een persoonlijk account, zoals een Google of Facebookaccount. Hiermee is het snel te achterhalen dat jij degene bent die anoniem aan het surfen is.

Anoniem surfen op internet
9.7 (97.14%) 28 votes