Ongetwijfeld heb je veel gehoord over vpn software, toch is het vaak onduidelijk wat een vpn doet, maar vooral wat het niet kan doen. Dit komt vaak omdat de personen die vpn software aanbevelen er zelf onvoldoende verstand van hebben.
Met een vpn maak je niet direct verbinding met het internet maar gaat je verbinding via een server van een vpn aanbieder. Dit zorgt er voor dat het ip adres van de server publiek is in plaats van je eigen ip adres.
Wanneer je een vpn verbinding nodig hebt, wat het voor je kan doen en wat een vpn verbinding vooral niet kan doen lees je in dit artikel
Veiligheid op het internet
Eerder schreven we een uitgebreid artikel over veiliger browsen. Wil je alles hier over weten? Lees dan verder over veilig internetten.
Wat kan je internet provider zien
Je internet provider kan zien wat jij op het internet doet. Niet exact natuurlijk maar ze kunnen wel in grote lijnen zien welke websites je bezoekt, hoe lang je daar blijft en hoe je je op het web beweegt.
Is de verbinding beveiligd
Een verbinding op het web is meestal al beveiligd. Je mail wordt vaak beveiligd verzonden, zeker als je gmail, of outlook gebruikt. Je ziet of je een beveiligde verbinding hebt door het slotje wat bovenin je browser staat.
Dat er zo’n slotje staat betekend niet dat je internet provider niet meer kan zien welke sites je bezoekt. Het betekend wel dat alle informatie die heen en weer naar de site gaat beveiligd is. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van wachtwoorden. Deze zijn met een beveiligde verbinding niet te onderscheppen.
Er zijn ook sites die geen beveiligde verbinding gebruiken. Vaak is dat niet zo’n probleem, ga je echter betalingen uitvoeren op een onbeveiligde website dan is het wel raadzaam om een vpn te gebruiken.
Je internetgebruik tracken met beveiligde verbinding
Ookal heb jij een beveiligde website bezocht, er wordt nogsteeds een hoop informatie opgeslagen. Dit komt door tracking software zoals Google Analytics, een Facebook pixel, cookies of andere tracking. De data die hier uit komt kan gebruikt worden om je gepersonaliseerde advertenties te sturen.
Een gepersonaliseerde advertentie is bijvoorbeeld als jij een paar schoenen online bekeken hebt en vervolgens die zelfde schoenen in een advertentie voorbij ziet komen.
Je ip adres
Je apparaat heeft een ip adres. Dit adres is vergelijkbaar met je huisadres. Het is echter geen straat en huisnummer maar een serie cijfers.
Dit ip adres heeft ieder apparaat dat verbonden is met het internet. Je telefoon, smart speaker, en je computer hebben dus allemaal een eigen unieke ip adres.
Met je Ip adres kan achterhaald worden waar je je grofweg in de wereld bevind. Bij mijn ip adres zie ik vaak dat ik in de regio amsterdam/haarlem zit. Ik woon in leiden dus dat is ongeveer hoe accuraat je ip is.
Je ip adres is wel specifiek genoeg voor streaming diensten om bepaalde content wel of niet weer te geven. Misschien weet je wel dat het Netflix aanbod in de vs veel groter is. Als jij een ip adres hebt dat zegt dat je uit Nederland komt kun je deze series dus niet kijken.
Beveiliging en privacy is gebaseerd op vertrouwen
Als jij je betaalinformatie invoert op een website zal je bank altijd die gegevens ontvangen, zij moeten namelijk het geld op de juiste rekening zetten.
Ook de creditcard maatschappij of het bedrijf waar jij inlogt houd natuurlijk bij of je wel of niet de juiste informatie hebt ingevoerd, ander zou niemand in kunnen loggen.
Hoe er met deze dat omgegaan wordt is afhankelijk van de partij. Je moet dus vertrouwen dat je bank zijn beveiliging goed genoeg in orde heeft.
Meestal heb je geen controle over hoe de data die jij achter laat opgeslagen wordt. Dat is aan de partij waar jij de data opslaat. Je internet provider heeft al je internetgeschiedenis, als je een vpn gebruikt heeft de vpn aanbieder deze data. Het probleem is daarmee niet opgelost maar verschoven. Het gaat er om of jij een vpn aanbieder meer vertrouwd dan je internet provider.
Internet providers vs vpn diensten
Een groot verschil tussen een internetprovider en een vpn dienst is de regelgeving waaraan deze moet voldoen. Als jij niet wil dat je browser geschiedenis bewaard wordt kun je een vpn dienst gebruiken die in een land gevestigd zit waar de overheid bijvoorbeeld geen informatie vandaan kan halen.
Een internetprovider kan dit meestal niet doen. Die zitten gevestigd in het land waar jij je internet hebt en zullen zich moeten houden aan de wetten van dat land.
Als de overheid of politie bijvoorbeeld je browsergeschiedenis wil inzien en die opvraagt bij je internet provider kan het zijn dat je internetprovider verplicht is deze te geven.
Wat doet een vpn
Een vpn wordt het meest gebruikt om sencuur tegen te gaan. Als je bijvoorbeeld in china of rusland het web bezoekt zul je heel andere dingen vinden maar kun je ook veel dingen uberhoupt niet vinden.
In Nederland geld dit (in mindere mate) ook. Je kunt bijvoorbeeld sommige YouTube video’s niet kijken, en kan series op netflix niet zien. Simpelweg omdat je in Nederland zit.
Een vpn is een perfecte tool om dit soort sencuur te omzeilen. Je kunt met een vpn namelijk doen alsof je totaal ergens anders zit, in dit geval dus op een plek waar hetgeen dat jij wil kijken niet geblokkeerd is.
Als jij bijvoorbeeld in thailand zit (waar disney plus nog niet gelanceerd is en dus niet werkt) en verbind met een vpn server in amerika, dan werkt je disney plus gewoon. Verbind je niet met een vpn dan kun je disney plus daar niet kijken.
Daarbij kan een vpn gebruikt worden voor data encryptie. Dit is niet waar het vaak voor gebruikt wordt maar het is wel waar een vpn initieel voor uitgevonden is.
Als jij bijvoorbeeld aan het browsen bent en op een onbeveiligde website komt, of misschien is de beveiliging van een site tijdelijk stuk. In deze gevallen kan een vpn waardevol zijn. De site versleutelt je gegevens niet maar je vpn doet dat wel voor je. Zo weet je zeker dat je data alleen terecht komt bij degene waar jij het naartoe wil sturen. Hoe die partij daar vervolgens mee om gaat is iets waar je zelf geen controle over hebt.
Grootste internet veiligheid problemen
Je internet provider kan zien op welke websites jij zit. Dit is opzich nog geen probleem maar het wordt wel bijgehouden. Wil jij niet dat er een lijstje is van websites waar jij naar gezocht hebt dan kan een vpn een oplossing zijn. Let er wel op dat je nooit 100% zeker bent hier van. Een VPN provider kan zeggen dat ze niets bijhouden maar dat is niet te controleren.
Onbeveiligde websites kunnen er voor zorgen dat je data onderschept wordt. Dat is waarom het zo belangrijk is dat er bovenin je browser een slotje staat. Dit slotje laat zien dat je een SSL verbinding hebt, een beveiligde verbinding. Je kunt dit ook aan de url zien, er staat dan HTTPS in plaats van HTTP.
Zit je op een onbeveiligde website en stuur je daar gegevens naartoe zoals je login informatie dan kan het zijn dat deze data onderweg naar de server onderschept wordt door hackers. Omdat de data niet beveiligd is kunnen de hackers de data gewoon inzien.
Met een vpn wordt de data die je verstuurd eerst versleuteld voordat het naar de site verzonden wordt. Het kan dan nogsteeds zo zijn dat een hacker je data onderschept, de data is echter waardeloos omdat hij de sleutel om de data te bekijken niet heeft.
Vooral als je op een publiek wifi netwerk zit is dit belangrijk. Als jij een niet beveiligde website gebruikt op een openbaar wifi netwerk dan kan de data die je verstuurd vrij eenvoudig achterhaald worden. Een publiek wifi netwerk kan bijvoorbeeld in de trein zijn maar kan ook op je school of werk zijn.
Wat kan een vpn niet voor je doen
Een vpn is geen internet connectie. Misschien was dit al duidelijk maar een vpn is enkel een extra laag in je internetverbinding. Je hebt nog altijd een internet abonnement nodig om gebruik te kunne maken van je vpn.
Met een vpn ben je niet “onzichtbaar”. Als jij illegale activiteiten wil uitvoeren dan kun je beter wel een vpn nemen, je weet echter niet zeker of je data niet toch ergens opgeslagen wordt. Iedere vpn aanbieder zegt geen logs bij te houden.
Een logbestand is simpelweg een overzicht van al je online activiteiten. Er is echter geen manier om te checken of dit waar is. Wel is het waarschijnlijker dat je vpn dienst geen logs bijhoud dan dat je internet provider geen logs bij houd.
Met een vpn ben je niet standaard beschermd tegen virussen en malware. Sommige vpn diensten hebben dit wel als extra feature, een vpn zal je standaard niet hier tegen beschermen. Een vpn zorgt er enkel voor dat je data versleuteld verzonden wordt. Malware en virussen kunnen ook gewoon versleuteld verzonden worden.
Is een vpn verbinding echt nodig?
Of een vpn nodig is is afhankelijk van wat je er van verwacht. Er zijn een aantal dingen die een vpn niet voor je kan oplossen maar er zijn ook een aantal dingen die wel opgelost kunnen worden.
Voordelen vpn:
Onbeveiligde websites worden versleuteld door je vpn. Hierdoor is de kans op hacks en dataverlies kleiner.
Je kunt doen alsof je in een ander land zit. Door deze feature zorg je er voor dat je content kunt bekijken die niet in je land beschikbaar is. Een vpn voor netflix is dus een heel goed idee.
Welke vpn verbinding is het best?
Als je in Nederland een snelle vpn wil om netflix te kijken
dan kun je het best GooseVPN kiezen. Deze kwam namelijk als beste uit onze snelheidstest.
Wil je uitproberen of een vpn iets voor jou is
dan kun je het beste protonVPN gebruiken. Ze hebben een gratis dienst die geen datalimiet heeft. Daarmee zijn zij de enige. Wel is de snelheid een stuk lager dan bij veel betaalde vpn aanbieders.
Wil je de beste allround vpn?
Op dit moment is dat surfshark. Het is een uitgebreide dienst die relatief goedkoop en snel is. De dienst is heel snel voor bijvoorbeeld netflixen van amerikaanse content. Ook is er een grote beschikbaarheid aan apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een browser extensie, vpn voor je tv of voor gameconsoler.
Is een vpn echt nodig?
Een vpn is nodig als je geografische blokkades van content wil opheffen. Zo kun je bijvoorbeeld in amerika veel meer netflix series kijken dan in Nederland. Wil je de Amerikaanse series kijken dan heb je een vpn nodig.
Wat zijn de voordelen van een vpn?
Een vpn zorgt er voor dat je verbinding beveiligd is, ook bij onbeveiligde websites. Daarbij kun je doen alsof je je ergens anders in de wereld bevind. Zo kun je content bekijken die in je land niet beschikbaar is.
Wat zijn de nadelen van een vpn?
Een vpn verbinding is altijd langzamer dan een verbinding zonder vpn. Vaak is het verschil klein maar als je internet sowieso al slecht is kan dit vervelend zijn. Neem dus een snelle vpn om geen problemen te krijgen.